İletim, İletişmek, İletişim
By Şeymanur Aydın
#SalesandMarketing #tips and #tricks
Birbirleriyle etkileşimsiz bir canlı dünyası düşünemeyeceğimizden ötürü, her canlı birbiriyle iletişim ve etkileşim içindedir. Bitkiler için bu iletişim yönelimsel, hayvanlar için davranışsal ve insanlar için de mantıksal yönlü olmaktadır. Bitkiler ve hayvanlar için bu iletişim kısıtlı olurken insanlar için kısıtlar genişletilebilir.
İnsanların iletişimde kişinin neyi nasıl ne şekilde söylediği, sözü, sesi ve beden dili önemli rol oynar. Ses tonu, ses yüksekliği, konuşma hızı, ellerin duruş biçimi, vücut yönelimi, ilgi ve alakanın belli edilmesi gibi etmenler iletişimde etkilidir. Kilit kelime tekrarları, göz teması, göz hizasında baş tutumu, beden yönelimi, başın yana yatırılıp sallanması, not almak ve onaylamak gibi hareketler dinleyici kişinin dinlenilen kişinin anlattığı konuyla ilgilendiğini göstererek kişiler arasında sağlıklı bir iletişim kurulmasını sağlar.
İnsanlar öğrenme, algılama ve iletişim becerileri açısından “görsel, işitsel ve dokunsal” olmak üzere üç gruba ayrılabilir. İletişimde bulunmaya çalışan kişnini karşısındakinin ne gibi özelliğe sahip olduğunu algılaması ve bilmesi gerekir.
Örneğin görsel, işitsel ve dokunsal özellikli kişilere ayrı ayrı bir makinenin tarif edileceğini düşünelim. Görsel olan kişiye makineyi ne kadar anlatırsak anlatalım “Benim bu makineyi görmem lazım” diye cevap verecektir. İşitsel kişi ise anlatım yapılırken başka bir işle uğraşıyor dahi olsa anlatılanları zihnine kaydeder ve ileride bu makinenin başına geçtiğinde anlatılan her şeyi zihninde tekrar ederek uygulamaya koyulur. Dokunsal kişi anlatılan anektotları not alır. Hatta bir dokunsala bu makinenin bir prototipini getirmek ve bunun üzerinden anlatım yapmak daha yararlı olacaktır. Özetle iletişim kurulacak kişinin hangi özellikte olduğunun bilinmesi iletişimi her iki taraf açısından da güçlendirecektir.
“İyi hoş güzel de peki iletişime nasıl geçeceğiz?” dediğinizi duyar gibiyim. İletişim önyargıları kırmakla başlar. İlk karşılaştığınızda hoşlanmadığınız, belki de bir daha görüşmem dediğiniz kişilerle sonra bir ortamda birlikte bulunduğunuzda ne kadar içten ve size yakın olduğunu fark ettiğiniz zamanlar olmuştur.
Yeni kurulacak iletişimin en büyük düşmanı önyargılardır. Aynalama terimi de bu noktada önemini ortaya koymaktadır. Karşınızdaki kişiye karşı nasıl bir davranış içerisinde olur iseniz, aynalama terimine göre bu davranışını karşınızda bulacaksınız. Yemek yemeyi, bisiklete binmeyi, bilgisayar kullanmayı aynalama tekniği ile öğrendiğimiz gibi iletişimde de bu tekniğin getirilerini bilerek ve bilinçli kullanarak etkili iletişimin temellerini oluşturabilirsiniz.
Tüm bunlar tamam diyelim. Sıra artık son aşamada “iletişim kurulacak kişinin bulunması” nda. “Konuşacak kimsem yok, benimle aynı kafada birini bulamıyorum, kafalarımız uyuşmuyor, ben tek tabancayım” gibi cümleler yüzyüze iletişim katilleri olan televizyon, sosyal medya gibi mecralardan bir dakika olsun kafasını kaldırmayan kişilerin söylediği sözlerdir.
İletişim kurulabilecek araçlar artmasına rağmen, iletişimin kalitesinin düşmesiyle artık insanlar kendilerini daha yalnız hissediyor ve iç dünyalarında muhakeme yeteneklerini yitiriyorlar. Unutmayın! En iyi ve etkili iletişim yüzyüze olan iletişimdir.
Kaynak:
Brisa Academy ve Udemy Linkedin Marketing içeriklerinin yanısıra https://www.fluentu.com/blog/business-english/how-to-talk-with-customer-in-english/
kaynağından faydalanılmıştır.